Koldskålsfest - 3 koldskålsvarianter

Kartoffel-grøntsags-tærte

Er du typen, som egentlig gerne vil spise mere vegetarisk, men som mangler inspiration til lækre veggie-retter? Sådan har jeg det nemlig. Det er ikke fordi, jeg vil starte min egen køddebat herinde.. Den debat skiller i forvejen vandene. Jeg er hverken enten eller. Jeg elsker kød – når det er godt kød! Men kvalitetskød er også dyrt, når man er studerende. SU rækker ikke til kød hver dag. Desuden kommer jeg fra et hjem, hvor kød altid har været hovedelementet i aftensmadsretterne.. Men jeg føler slet ikke, at min krop har brug for alt det kød. Derfor har jeg ligesom gjort op med mig selv, at jeg gerne vil prøve og eksperimentere lidt mere med vegetarmad. Desuden går jeg på en uddannelse, som er fortaler for bæredygtighed og miljø, så jeg føler en vis pligt, men også en oprigtig lyst til at dykke ind i det her veggie-univers.

Så derfor tømte jeg køleskabet den anden dag for grøntsager og kreerede denne lækre grøntsagstærte! Jeg har lavet en almindelig tærtebund, men brugte lidt en kartoffelpizza som inspiration. Derfor har jeg lagt en bund af kartoffelskiver, fyldt den med grøntsager, rosmarin og toppet den med stegte squash og parmesanost. Hmm, den blev simpelthen så lækker!

Det skal så siges, at jeg egentlig ofte har lavet vegetariske retter, men jeg tænker bare oftest i kødbaner i dagligdagen.. Der ligger altså en masse gode vegetaropskrifter herinde på bloggen, som jeg lige vil ligge links op til:

Falafel-frikadeller (kikærter/grønsagsfrikadeller)

Kold kartoffelsalat med spidskål og mango

Auberginer i lag med auberginer/champignon-pesto

Linsedeller med spinat og sesam

Bønnebøffer med soltørret tomat

Og den her tærte kan varmt anbefales!

Go’ mandag aften ♣

DSC_4326_Fotor1

DSC_4306_Fotor

 

Dej:

 • 50 g koldt smør
 • 3 spsk. olie
 • vand
 • 150 g hvedemel
 • 1 tsk. salt

Fyld:

 • 8 små kartofler (ca. 5-6 store)
 • 50 g spinat (optøet og drænet for vand) – ca. 4 frosne klumper
 • 2 gulerødder
 • 60 g squash (ca. ½ squash)
 • ¼ broccoli
 • 4 æg
 • 3 dl mælk
 • 1,5 tsk. salt
 • 3 tsk. rosmarin
 • 2 tsk. timian
 • 30 g parmesan
 • Lidt olie
 • peber
 • Tærteform 24 cm.

Fremgangsmåde:

 • Kog kartoflerne i ca. 5 min – et par minutter ekstra, hvis de er store.

 

Dej:

 • Bland alle ingredienserne sammen i en skål.
 • Brug hænderne til at massere dejen, således at smørret smelter, og dejen bliver glat.
 • Smør tærteformen med lidt olie.
 • Fordel hernæst dejen i tærteformen, prik med en gaffel og forbag den i ca. 15 min ved 200 grader.

Fyld:

 • Skær kartoflerne i skiver.
 • Riv gulerødderne på et rivejern, hak broccoli fint og overhæld spinaten med kogende vand, og vrid dernæst spinaten helt fra vand.
 • Skær squash i tynde skiver og steg dem i olie på panden. Drys med lidt timian og rosmarin.
 • Når tærtebunden er forbagt, fordeles kartoffelskiverne på tærtebunden. Hernæst fordeles de resterende grøntsager.
 • Pisk æg, mælk, krydderier, salt og peber sammen i en skål. Hæld det ud over tærtefyldet og tryk fyldet ned, således at alt fyldet er dækket.
 • Fordel squashskiverne på fyldet og drys til sidst parmesan, som er revet fint på et rivejern.
 • Bag i ovnen i ca. 40 min.
 • Server evt. med nybagt brød og en frisk salat.

 

DSC_4329_Fotor1

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koldskålsfest - 3 koldskålsvarianter