Hjemmelavet marcipan

Tærte med pistacie, limecurd og saltkaramel

Jeg håber, at I nyder december og får julet, hygget og spist en masse julesnask. Jeg er i hvert fald godt i gang! Min familie kommer idag, og jeg glæder mig helt vildt. Jeg har brugt det meste af dagen og aftenen på en julelagkage med det fineste julepynt af små juletræer. Den opskrift glæder jeg mig virkelig også til at dele med jer, men nu til dagens opskrift.


Den her opskrift er godt nok ikke en juletærte, men det er jo også et stykke tid siden, at jeg lavede den første gang. Efter jeg havde taget alle billederne af kagen, viste det sig, at linsen i mit kamera var gået i stykker siden sidst. Hvad der er sket, aner jeg ikke, men billederne var ubrugelige. Nu har jeg endelig fået lavet tærten igen og nu er billederne godkendt, redigeret og klar til jer. SÅ nu skal det altså være nu. Tærten er så fin, smager så godt og det her lime er et godt afbræk fra alle julekrydderierne. Det er en tærte med pistacie i mørdejen, limecurd, saltkaramel og marengs og fint pynt.

Ingredienser: 

1 tærte på 18 cm med flytbar bund

Mørdej:

  • 35 g pastacienødder (usaltede)
  • 40 g flormelis
  • 110-120  g mel
  • 50 g koldt smør
  • Knivspids salt

Limecurd

  • 1,5 blade husblas
  • 6-8 økologiske lime, saften (ca. 1,25 dl)
  • 140 g lyst rørsukker
  • 1 æg, str. S
  • 30 g smør
  • Evt. grøn eller gul pastafarve

Saltkaramel:

  • 100 g sukker
  • 40 g smør
  • 1/2 dl piskefløde
  • 1 tsk salt

Marengstoppe:

  • 1 æggehvide
  • 40 g hvidt sukker
  • 40 g flormelis

Pynt:

  • Lys chokolade
  • Krystalliseret hvid chokolade med hindbærstøv og limeskal
  • Tørrede blomsterblade
  • Limeskal

Fremgangsmåde: 

Mørdej:

  1. Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver lidt blødere.
  2. Blend pistacienødderne til små gryn i en minihakker.
  3. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og skær smørret i stykker og ælt det ind i dejen.
  4. Tilføj æg indtil dejen er ensartet.
  5. Ælt kun lige dejen sammen, så den er ensartet og stop så med at ælte.
  6. Stil dejen på køl i ca. 20-30 min.
  7. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så det ca. passer med størrelsen på tærteformen – også læg et par centimeter til, så der også er til kanterne.
  8. Læg nu den kolde dej på tærteformen uden bagepapir, og pres den forsigtigt ned af kanterne, så den passer med formen.
  9. Skær det overskydende dej af med en skarp kniv, og prik i bunden med en gaffel.
  10. Bages ved 175 grader i 15-20 min til den er gylden.

Limecurd:

  1. Udblød husblas i koldt vand i ca. 20 min.
  2. Kom limesaft, fintrevet limeskal fra to lime og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog.
  3. Pisk resten af sukkeret og det halve æg sammen til en luftig æggesnaps.
  4. Den varme limelage hældes nu op i æggemassen og pisk sammen.
  5. Kom det hele tilbage i gryden og varm det op under konstant piskning til det tykner en smule.
  6. Når den er tyknet, vrides husblas og tilsættes sammen med det kolde smør og rør det ud i massen.
  7. Hæld limecremen over tærtebunden og lad cremen sætte sig på køl over et par timer.

Saltkaramel:

  1. Fordel sukkeret i en mellemstor gryde og lad det smelte ved middelhøj varme. Pas på med temperaturen og ha’ tålmodighed, da det pludselig kan brænde af, hvis det bliver for varmt.
  2. Når det begynder at smelte, rystes gryden så det fordeler sig og dermed brunes jævnt.
  3. Imens sukkeret smelter gør du fløde og smør klar.
  4. Når alt sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
  5. Når smørret er smeltet og blandet nogenlunde sammen med sukkeret, så tilsættes fløden lidt af gangen. Lad det koge i ca. 1 minut, og tag det herefter af varmen.
  6. Smag det til med salt.
  7. Lad det køle af i minimum 15 min.

Marengs:

  1. Pisk æggehviden helt skummende i en helt ren skål med rene piskeris.
  2. Tilsæt det hvide sukker lidt af gangen, og når massen kan lave små toppe og er stiv, stopper du med at piske.
  3. Sigt flormelissen i og vend det forsigtigt sammen.
  4. Fyld det i din sprøjtepose med en stjernetyl.
  5. Du kan enten sprøjte små toppe forskellige steder, som jeg har gjort på billedet (men vent til du har chokoladen på, hvis du vil lave den som på billedet).
  6. Eller du kan også sprøjte toppe på hele kagen. Hvis du vælger at lave marengs på hele tærten, så brug derefter din gasbrænder og brænd toppene forsigtigt. Hold afstand med gasbrænderen, så du ikke risikerer, at de pludselig bliver sort eller brænder.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavet marcipan