Æblecrumble - den alle kan fremtrylle!

Tomatsuppe med rugbrødscroutoner

Jeg er gået i efterårs-hi!
De her dage med regn, blæst og kulde.. De giver mig lyst til blot at sidde indenfor under en tung dyne med netflix og varm suppe! Egentlig elsker jeg de to årstider, efterår og vinter, som vi går i møde, fordi det skaber den her hyggestemning. Det er som om at denne her tid på året, gør det mere acceptabelt at være indedøre, og dermed får jeg også mindre dårlig samvittighed ved at bruge min tid på hyggestunder. Når solen skinner om sommeren, så SKAL jeg bare ud og suge alt varme og solstråler til mig! Jeg får så dårlig samvittighed, hvis jeg ikke udnytter, at solen endelig står højt på himlen. Men nu viser solen sig alligevel ikke ret meget mere, og vi skal pakke os fuldstændig ind for at opholde os ude i kulden. Desuden er jeg en alvorlig kuldskær person.. Mine forældre har altid sagt, at jeg ikke er født til at bo i Danmark – jeg burde bo syd på, hvor der altid er over 20 grader. Men nu lever jeg jo her i lille, kolde Danmark, også er der ikke noget bedre end at komme ind i varmen, putte sig under dynen og spise suppe i sengen! Selvom jeg holder rigtig meget af at være i naturen, være aktiv og gå lange ture i skoven med den her ægte efterårsstemning, så er jeg bare et hygge-menneske!

Så ja, jeg kan allerede mærke, at jeg får lavet rigtig meget suppe i den her kolde efterårs- og vinterperiode. OG kage selvfølgelig! Det skal man aldrig glemme!

Altså suppesæsonen er over os – og der skal nok komme mange flere suppeopskrifter de næste måneder, men her kommer den første, nemlig tomatsuppe! Den er cremet, blød, fyldt med smag, lidt til den stærke side (det kan du altid selv justere) og toppet med nogle sprøde rugbrødscroutoner. Perfekt til de grå, regnfulde og blæsende hverdage. Prøv den.

ENJOY!

dsc_4432_fotor

dsc_4434_fotor

3-4 personer:

Suppen:

  • 3 løg
  • 4 hvidløg
  • 1 stor gulerod (ca. 100 g)
  • 200 g broccoli eller kål (jeg brugte en blanding af broccoli og rosenkål)
  • 600 g friske tomater
  • ½ dåse hakkede tomater (du kan også bruge en hel dåse, hvis resten ikke skal gå til spilde!)
  • 1 grøntsags bouillon
  • ½ dåse tomatpuré
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 3 laurbærblade
  • 3 tsk. paprika
  • 2 tsk. timian
  • ½ tsk. cayennepeber (smag det til med cayennepeber til sidst)
  • 2 spsk. creme fraiche – evt. 100 ml fløde
  • 1 spsk. sukker
  • Salt og peber
  • Olie til stegning

 

Topping:

  • Frisk basilikum
  • Creme fraiche
  • Rugbrødscroutoner
    • 3-4 stk. rugbrød
    • Olivenolie
    • Salt

Fremgangsmåde:

Suppe:

  • Hak løg og hvidløg groft. Steg dem af i olie med paprika og timian.
  • Hak guleroden i mindre stykker og steg dem med.
  • Opløs grøntsagsbouillonen i ca. 3 dl kogende vand.
  • Hak de friske tomater og broccoli/kål i mindre stykker.
  • Tilføj de hakkede tomater fra dåse sammen med de friske tomatstykker og broccoli/kål, dernæst røres det sammen med puré, ingefær og laurbærblade.
  • Hæld bouillonvandet i gryden – det skal som minimum dække alle grøntsagerne, hvis ikke, så tilføres lidt mere vand. Lad det koge i 20 min.
  • Imens suppen koger, laves rugbrødscroutonerne.

Rugbrødscroutoner:

  • Skær rugbrødet ud i små tern.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel rugbrødsternene på bagepladen.
  • Dryp med olivenolie og drys til sidst med salt.
  • Bages i ca. 10-15 min ved 180 grader.
  • Kig til dem undervejs – de skal være sprøde, men naturligvis ikke smage brændte!

Efter 20 min:

  • Fisk laurbærbladene op af gryden.
  • Herefter blendes blandingen med en stavblender i gryden.
  • Tilsæt sukker. Smag det derefter til med cayennepeber/chili, salt, peber og creme fraiche/fløde.
  • Lad det koge yderligere i 10 min, og smag det til én gang til!
  • Server suppen med basilikumblade, rugbrødscroutoner og creme fraiche, og muligvis også noget brød til at dyppe i suppen.

 

dsc_4438_fotor

dsc_4417_fotor1

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Æblecrumble - den alle kan fremtrylle!