Koldskål (den gode gamle)

Vintergryde – a la dahl med rodfrugter og kylling

Den her ret burde slet ikke passe til aprilmåned – og snart står der endda maj i kalenderen.. Men jeg fryser konstant, og jeg kan slet ikke vænne mig til, at det pludselig skal være SÅ koldt igen. For to uger siden sad jeg nede ved søerne i København i t-shirt og blev decideret solbrændt. Nu har jeg fundet vinterjakken og de varme uldstrømper frem igen. MEN hvis jeg skal se positivt på det her vejrskift, så er det jo heldigt, at jeg kan få lov og servere denne lækre ret i aften for min familie. Det havde jeg nok ikke gjort på en varm sommerdag. Win-win! SÅ satser jeg på, at sommeren vender tilbage i næste uge!


Egentlig er det en opskrift min svigerfar plejer at servere her i vinterhalvåret, men nu befinder jeg mig jo i København, så jeg har forsøgt at genskabe hans vintergryde. Det lykkedes rigtig godt, men den har nok lige fået en lille twist af mig – sådan som jeg bedst kan li’ det!


Simreretter er jo helt geniale. Det kræver ikke så meget tid – man skal ikke stå og røre i gryderne konstant. Hele fordelen er jo netop, at de kan stå og hygge-simre helt selv. Disse simreretter kan smækkes med grøntsager og smag, og den her dejlige varme fordeler sig i hele kroppen, når man spiser det. Perfekt til frossenpinde som mig! Desuden kan der laves mad nærmest til en hel uge.. I hvert fald, hvis man er studerende og bare skal sørge for sig selv! Jeg er fan.


Så her finder du opskriften på min vintergryde ♣

dsc_4731_fotor

dsc_4743_fotor

Til 4-5 sultne personer:

Ingredienser:

 • 400 g kyllingoverlår
 • 150 g linser
 • 1 dåse kikærter
 • 1,5 spsk. revet ingefær
 • 4 forårsløg
 • 2 løg
 • 250 g gulerødder
 • 200 g kartofler (ca. 2-3)
 • 200 g knoldselleri
 • 2 dåser hakkede tomater
 • 1 spsk. tomatpure
 • 1 kyllingebouillon
 • 2 fed hvidløg
 • 1,5 spsk. sukker
 • 2 spsk. karry
 • 1 spsk. paprika
 • 1 tsk. smoked paprika
 • ½ tsk. cayennepeber
 • 2 tsk. spidskommen
 • 4 laurbærblade
 • 4 dl vand
 • Olie til stegning
 • Salt, peber

Topping:

 • Persille
 • Creme fraiche

Fremgangsmåde:

 • Start med at koge linserne i 10 min ca – de skal ikke koges helt færdige.
 • Varm olie op i en stor gryde eller wokgryde og steg alle krydderierne af sammen med hakkede løg og hvidløg. Tilsæt hakkede forårsløg som det sidste og steg det kort med.
 • Dernæst steges kylling overlårene af i olien, krydderierne og løgene, således at de får en pæn stegeskorpe på begge sider.
 • Tilsæt de to dåser hakkede tomater sammen med revet ingefær.
 • Skræl gulerødder, knoldselleri og kartofler og hak dem i mundpassende stykker. Tilsæt dem i retten.
 • Bouillonen opløses i ca. 4 dl kogende vand og hældes i retten, så alle grøntsagerne er dækket.
 • Tilsæt til sidst laurbærblade, tomatpure og sukker. Rør godt i retten.
 • Lad retten simre i 20-25 min.
 • Hernæst tilsættes de halvkogte linser og kikærterne. Lad retten yderligere simrer i små 10 min.
 • Smag den nu til med salt, peber og eventuelt tilsættes mere krydderi eller vand, hvis den er blevet lidt for tyk i konsistensen.
 • Server retten med frisk hakket persille, creme fraiche og ristet brød. Desuden plejer jeg at tage en tallerken ved siden af, hvor kødet fra kyllingeoverlårene kan skæres fra og ligeledes toppes på retten. Man kan også blot tage alle kyllingestykkerne op af retten, skære kødet fra og blande det med hele retten inden servering, hvis man synes det er nemmere.

dsc_4736_fotor

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koldskål (den gode gamle)